Październik miesiącem herbaty

Opra. e-sieci. na podst.www.dniherbaty.pl | 14/10/2008 12:02

Październik miesiącem herbaty - tak brzmi hasło Dni Herbaty organizowanych już po raz drugi pod patronatem Dilmah. “Jesienny sezon na herbatę to znakomita okazja nie tylko do tego, żeby napić się dobrej herbaty, ale również dowiedzieć się więcej o jej smakowych i zdrowotnych walorach, kulturze przygotowania i podawania, sztuce łączenia naparów z jedzeniem, a nawet umiejętności wyboru najlepszej herbaty spośród wielu opakowań na półce sklepowej” - mówi Tomasz Witomski, organizator Dni Herbaty, prezes Gourmet Foods, importera Dilmah w Polsce.


REKLAMA




Dni Herbaty to propozycja zarówno dla koneserów klasycznego czarnego naparu, którzy w kilkuset restauracjach i kawiarniach w całej Polsce będą mieli szansę degustacji czterech herbat podanych na tacy kiperskiej, jak też dla zwolenników nowoczesnego stylu bycia, poszukujących nieznanych smaków i aromatów, jakie oferuje herbata z dodatkami napojów, soków, syropów, lodów a nawet alkoholi. W trakcie Dni Herbaty będzie można także delektować się smacznymi przekąskami, oczywiście w towarzystwie specjalnie wybranych herbat - proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku kanapki i słodkości na „Podwieczorek z herbatą” przygotował sam Kurt Scheller. Wśród październikowych atrakcji na uwagę zasługują także wydarzenia kulturalne i rozrywkowe. “Zapraszamy do galerii na wystawę fotografii z Cejlonu, a do kina na pokaz dokumentu o Rajskiej Wyspie i tamtejszej kulturze herbaty. Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym, którego główną nagrodą jest wyprawa na Cejlon, oraz namawiamy do lektury... kalendarza wydanego specjalnie z okazji Dni Herbaty” - mówią organizatorzy. Warto dodać, że poza tekstami o herbacie kalendarz zawiera również felietony: Marka Kondrata o winie, Piotra Adamczewskiego o kulinariach oraz Marka Przybylika o historycznych wydarzeniach i anegdotach. Całość uzupełniają zabawne i mądre jednocześnie rysunki satyryczne Zbigniewa Jujki.