Oprac. e-sieci. na podst. gpwinfostrefa.pl | 23/12/2008 11:45
W pięciu z sześciu próbek pasztetu wyprodukowanego przez Wielkopolską Wytwórnię Żywności "Profi" SA z Grabowa nad Prosną, poziom dioksyn przekracza od 20 do 250 razy dopuszczalne normy - poinformował Główny Lekarz Weterynarii.
REKLAMA
Dioksyny wykryto w pasztetach drobiowych: z papryką, z indyka i z czosnkiem. W pasztecie drobiowym jest domieszka innego mięsa. Jak podała w poniedziałek w komunikacie Inspekcja Weterynaryjna, produkty systematycznie wycofywane są z rynku.
Produkty trafiły na teren 12 województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, małopolskiego, mazowieckiego, opolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego.
W jednej z próbek przebadanych do tej pory w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach z jednego z zakładów w woj. podkarpackim (w szynce mielonej) norma dioksyn była przekroczona siedmiokrotnie.
Inspekcja Weterynaryjna po doniesieniach medialnych o możliwym skażeniu dioksynami wieprzowiny i wołowiny z Irlandii sprawdza partie mięsa sprowadzone do Polski przez importerów - w sumie ok. 660 ton.