Oprac. e-sieci.pl na podst. otopr.pl | 02/08/2008 10:59
Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że lodówka jest urządzeniem, którego nie może zabraknąć w domu. Wybór na rynku jest duży. Podczas zakupu należy kierować się nie tylko walorami wzrokowymi, ponieważ wybrany przez nas model będzie nam służył przez lata.
REKLAMA
We współczesnym czasach lodówka jest elementarnym wyposażeniem kuchni. Kłopotem może być jedynie wybór konkretnego modelu. Jest wiele czynników, na które powinniśmy zwrócić uwagę, również parametry techniczne powinny mieć bardzo duży wpływ na wybór sprzętu. Wymiary są zależne od tego, czy ma to być tylko chłodziarka, czy chłodziarka z zamrażarką – przy większych wymiarach, należy liczyć się z większym zużyciem energii. Warto więc zwrócić uwagę na klasy energetyczne: A++, A+, A, B, C, D, E, F, G, gdzie A++ oznacza, że dany sprzęt zużywa najmniej energii, a sprzęt oznaczony klasą G pobiera jej najwięcej i jest najmniej efektywny. Przy 24-godzinnym trybie pracy lodówki wybór klasy energetycznej jest oczywisty. Przy zakupie chłodziarko-zamrażarki należy sprawdzić, czy są dwie sprężarki – umożliwiają niezależne sterowanie temperaturami w chłodziarce i zamrażarce. Poziom hałasu jest ważny dla wymagających, ciche lodówki to takie, w których poziom hałasu wynosi około 38 dB. Natomiast klasa zamrażarki informuje jak niskie temperatury może ona osiągać. Im wyższa klasa oznaczona przy pomocy gwiazdek, tym niższa temperatura: jedna gwiazdka – temperatura około –6°C, pozwala na krótkotrwałe przechowywanie zamrożonych produktów, a także na zamrażanie kostek lodu; dwie gwiazdki – temperatura około –12°C, co umożliwia przechowywanie mrożonek do 7 dni; trzy gwiazdki – temperatura około –18°, można przechowywać produkty nawet do 12 miesięcy; cztery gwiazdki – temperatura poniżej –24°C, pozwala na głębokie mrożenie produktów. W tym wypadku możemy je przechowywać powyżej 1 roku; niektóre modele lodówek mają możliwość ustawienia nawet –32 °C, co daje możliwość bardzo szybkiego i głębokiego zamrażania. Przy wyborze lodówki należy zwrócić również uwagę na liczbę półek i możliwość ich regulacji. Możliwe jest dodatkowe wyposażenie lodówek – komora Fresh zone, z niższą temperaturą od temperatury w pozostałej części chłodziarki, komora na nabiał, pojemniki na jajka, pojemniki próżniowe, specjalne wieszaki na butelki, balkoniki na kosmetyki i lekarstwa, balkoniki na pizze.
Aby uniknąć sytuacji oszronionych zamrażarek, należy wybrać taką, która ma funkcję automatycznego rozmrażania – system obiegu zimnego powietrza odprowadzającego nadmiar wilgoci na zewnątrz urządzenia. Warto na to zwrócić uwagę, gdyż narastająca warstwa lodu powstająca w tradycyjnych zamrażarkach powoduje zwiększenie zużycia prądu – 5 mm lodu to 20% zużytej energii więcej! Inne funkcje są również ważne. Funkcja superchłodzenia pozwala na szybkie schłodzenie dużej ilości produktów – przydatna latem. Anti-bacteria system pozwala na znacznie dłuższe utrzymanie świeżości i wartości odżywczych przechowywanych produktów – specjalny materiał, z którego wykonane jest wnętrze lodówki, zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, będących przyczyną przykrego zapachu i psucia się żywności. Funkcja Wakacje pozwala zmniejszyć pobór energii podczas dłuższej nieobecności w domu bez konieczności wyłączania urządzenia.
Decydując się na zakup lodówki należy więc dokładnie przeanalizować wszystkie parametry i funkcje.